Husmoren fra Aserbajdsjan som fikk sin drøm oppfylt


Skrekk og gru hvordan skal det gå med alle skrive feil nå av Asarbajan eller Aserbajdsjan og Azərbaycan.

Jeg trodde et lite øyeblikk i går da det ble klart at Aserbajdsjan vant Eurosong  2011 at komponisten Aram Khachaturian (kjent for blandt annet balettmusikken Sverddansen eller Sabre Dance) var født i Aserbajdsjan men der tok jeg feil , han er født i det som er nabolandet Armenia.

Dette er blitt en litt kjapp blogg med informasjon fra aviser You Tube, Wikipedia etc. Aserbajdsjan ligger i Asia og er ganske fjernt for oss nordmenn ,men desto mer spennende.

å vinne Eurovisjon Song Contest:

En husmors drøm eller mareritt?

Eldar Gasimov & Nigar Jamal vinnere av Eurosong 2011 fra Aserbajdsjan

Husmor og tobarns moren Nigyar Djamal (31) boende i London var en vanlig husmor med en drøm om å bli sanger. Eldar Gasimov (22) som sang med henne er student i hovedstaden Baku.

Aserbajdsjan er en republikk med 8,3 millioner innbyggere med grenser til Russland, Iran, Tyrkia og Georgia har også en kystlinje til Kaspihavet. En majoritet av befolkningen i Aserbajdsjan er muslimer og av vestlig tyrkisk nedstamning.

Historisk har Aserbajdsjan vært okkupert av mange land som Armenia, romere, arabere, tyrkere, mongoler, Georgia, grekere og russere.

Aserbajdsjan var del av safavide-staten de 15.18. århundrene. Derfor er Aserbajdsjan et av landene i verden med flest sjia-muslimer i befolkningen.

Da det russiske imperiet brøt sammen under første verdenskrig, forsøkte landet først deltakelsen i Den

De fleste av oss har kanskje problemer med å plassere Aserbajdsjan på kartet dette burde hjelpe på det

transkaukasiske demokratiske føderale republikk, men da denne brøt sammen, erklærte Aserbajdsjan seg uavhengig som den demokratiske republikken Aserbajdsjan i 1918, men ble erobret av den røde armé i 1920 og ble sovjetrepublikk. Den første muslimske republikken i verden varte dermed bare i to år. Landet ble selvstendig i 1991 etter Sovjetunionens fall.

Aserbajdsjan har vært et oljeproduserende land i flere hundre år men oljeindustrien ble lagt i grus av revolusjonære styrker anført av georgieren Josef Stalin. I 1920 ble den utenlandske delen av industrien i Baku(hovedstaden med 2 milioner innbyggere) nasjonalisert og utlendingene kastet ut.

Aserbajdsjan har samme problem med overgangen fra fra kommunistisk planøkonomi til markedsøkonomi som de andre tidligere sovjetrepublikkene, og konflikten med Armenia om Nagorno-Karabakh har vært ytterligere en hindring i utviklingen. Armenia har siden begynnelsen av 90- tallet okkupert store deler av Nagorno-Karabakh. Under denne konflikten var man blant annet vitne til omfattende massakre på sivile aserbajdsjanere fra armensk side.

Aserbajdsjans flagg

Den pågående konflikt med Armenia over området Nagorno-Karabakh har virket hemmende på landets politiske og økonomiske utvikling. Aserbajdsjan har enorme mineralressurser og utenlandske investorer har vist stor interesse for landets petroleumssektor.

Det er gjort store funn av olje, men er komplisert å utvinne. Det skal bli spennende å se utviklingen de neste 12 mnd nå. Om Aserbajdsjan vil arrangere neste års finale. Ikke mye demokratiske tradisjoner. Aserbajdsan er politisk diktatur , her skal jøder og og mer eller mindre kristne artister strømme til i 2012. Aserbajdsjan er et oljerikt land som Statoil er involvert.

Aserbajdsjan har vært medlem av Europarådet siden 2001 og «er på vei mot demokrati» kan en lese i opplsgasverk.

Aserbajdsjan et diktatur.

Politikk i Aserbajdsjan er et familiedynsasti.

Presidenten i Aserbajdsjan Ilham Alijev, er en aserbajdsjansk politiker og har vært president siden 31. oktober 2003. Han er sønn av den forrige presidenten i Aserbajdsjan, Heydər Əliyev. Ilham Alijev arvet tittelen etter sin far som var KGB sjef og president i Asarbadsjan

Ved valget 15. oktober 2003 vant Ilham Alijev med 76,8 % av stemmene, ifølge de offisielle resultatene. Internasjonale observatører, blant annet fra OSSE erklærte at valget ikke hadde vært fritt og rettferdig. Opposisjonen i landet godtok ikke resultatet og arrangerte gatedemonstrasjoner, som ble brutalt slått ned. Faren, Heydər Əliyev, døde i desember samme året.

Menneskerettssituasjonen i Aserbajdsjan har ikke bedret seg under Ilham Alijev sitt styre. Opposisjonen blir ikke tillatt å holde demonstrasjoner og møter, og opposisjonspolitikere og journalister blir utsatt for sterkt press.

Ilham Alijev er gift og har tre døtre. Kona, Mehriban Əliyeva, sitter i det aserbajdsjanske parlamentet.

Musikken inn i øret og ut igjen

Sangen som duoen vant meg heter på engelsk Running Scared og henter ikke frem de helt store ovasjoner . Det er dvaske greier uten «skarpe kanter det er kalkulert sang (egentlig svensk komponert) er egnet til å smøre øret. Dette er en sang for folk som egentlig ikke er spesielt glad i musikk.Etter å ha hørt resprise og sangen Running Scared husker jeg fremdeles ingen ting av sangen

Aserbajdsjan har rikt kulturliv med akademier og Opera.

Mot slutten av 1800-tallet ble musikalske impulser i Aserbajdsjan som opprinnelig kom fra Østen og Midtøsten avløst av russisk påvirkning med innføring av europeiske musikkformer og institusjoner som symfoniorkester, opera, teater, og senere etablering av konservatorium i Baku (1921). Etter en lengre musikkpolitisk polemikk seiret på 1930-tallet det synet at fremtiden for aserbajdsjansk kunstmusikk ligger i en syntese av europeiske og nasjonale tradisjoner. På dette grunnlaget skapte komponisten Uzeir Hajibeyov skole, som er utviklet videre, bl.a. av Kara Karayev, i seriell og aleatorisk musikk med nasjonalt tonefall.

Musikk av komponisten Uzeir Hajibeyov

Komponisten Uzeir Hajibeyov fra Aserbajdsjan

Aserbajdsjan har hatt veldig lyst å vinne helt siden de debuterte i GP-sammenheng i Serbia i 2008.
– De har så lyst å vise verden Aserbajdsjan og Baku. Det kan bli spennende å se om Asarbadsjan er klare til å vise verden noe helt annet.

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar