Nazistene forbød også bruk av nisseluer


Hva har ledelsen ved Øren skole i Drammen til felles med nazistene og Vidkun Quisling?

Jo de forbød begge bruk av nisseluer. Ledelsen ved Øren skole er neppe nazister og sammenligningen er kanskje ikke helt  fair , men det har faktisk skjedd.

Nazister forbød bruk av nisseluer , et utklipp fra 1942

Jeg er sikker på at ledelsen på Ørene skole i Drammen ikke husket de historiske forhold rundt forbud og symbolikk ved  bruken av røde nisseluer. Da skolens ledelse forbød bruk av nisseluer i desember 2011 ble det en ganske så heftig debatt.

Det har vært tidligere vært symbolikk og politiske markeringer rundt bruk av nisseluer. Den røde nisseluen trigget nazistene i forbindelse med Altmark-saken i Jøssingfjorden. Røde nisseluer ble derfor  forbudt .

Ørenskole forbød også nisseluer , men med en annen begrunnelse.

Jøssing var et navn på antinazistiske nordmenn under andre verdenskrig. Navnet kommer av Altmark-saken i Jøssingfjorden i Sokndal Kommune den 16. februar 1940.

Betegnelsen ble opprinnelig brukt som et skjellsord av Nasjonal Samling-avisen Fritt Folk, men fremstøtet slo fullstendig feil; ordet ble raskt tatt i bruk av folk flest som en hedersbetegnelse.

Faktisk gjorde -ing-formen at betegnelsen jøssing egnet seg godt som motstykke til quisling, som i Norge ble benyttet om norske kollaboratører med fienden.

Begrepet ble brukt i navnet på flere illegale aviser under krigen. Avisen Jøssing kom ut i Stavanger. I Fredrikstad kom Jøssingen ut, mens Jøssingtidende var navnet på en avis i Oslo. Navnet Jøssingposten ble brukt både på en avis i Oslo, en avis i Kristiansund, en avis i Skien, en avis i Thune og en avis i Tønsberg.

Vi Jøssinger på forlaget Fremad

Denne lille bloggen er skrevet for å trekke en paralell og igjen dokumentere

hvor dårlig nisselue forbudet på Øren skole ble håndtert av skolens ledelse.

  1. 8. juni 2014, kl. 23:28

    Ja dette var flott!

  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: