Hjem > Amerikaner, Che Guevara, Cuba, Fidel Castro, Fulgenico Batista, homofile, ideologi, konsentrasjonsleir, Kultur, politikk > Che Guevara sendte homofile i konsentrasjonsleir på Cuba

Che Guevara sendte homofile i konsentrasjonsleir på Cuba


Hva har du av bilder av på t-shirten din,baggen eller te koppen din? Har du Che Guevara er han ikke idolet og bære bilde av.

Che Guevara på bag som en del av ikoniseringen

Ernesto  Guevara er av mange regnet som en helt. Han   ble født i Argentina i byen Rosario  i1928 . Han kom fra en middelklasse familie og ble utdannet lege.

På en reise i 1951 foreslo Guevaras  venn Alberto Granado (29 år) at han og Guevara (23 år) skulle virkeliggjøre reisen rundt i Sør-Amerika som de hadde snakket om i mange år.

Han og Alberto startet reisen fra sin hjemby Alta Gracia på en gammel Norton 500 kubikk 1939 modell .Motorsykkelen ble kalt : La Poderosa II (Den Mektige II).

Målet for reisen skulle være å tilbringe noen uker som frivillige medhjelpere på San Pablo Lepra-sykehus ved Amazonas i Peru. Reisen gikk gjennom Argentina, Chile, Peru, Colombia og Venezuela. Che skrev om reisen i «Motorsykkeldagbøkene» som ble oversatt til norsk i 1995, og som i 2004 var utgangspunkt for innspillingen av en film med samme navn.

På motorsykkelturen hentet  Ernesto Guevara  førstehåndskunnskap om  fattigdommen i Sør Amerika. Reisen fikk betydning for Ernesto Guevara fremtid resten av livet. Han besøkte mange land i Sør Amerika blant annet Guatemala.

På denne tida fikk Guevara sitt berømte tilnavn «Che» fordi han ofte brukte det argentinske ordet Che (slang for «hei, kompis»).

Warhol versjon av Che Guevara

I Guatemala kom Guevara også i kontakt med cubanske flyktninger som hadde sterke bånd til Fidel Castro. Blant disse var Antonio «Ñico» López som senere introduserte Guevara for Castro i Mexico . Fidel Castro var da i eksil i Mexico hvor Che Guvara sluttet seg til Fidel Catros 26. juli-bevegelse (M-26-7) som tok sikte på å styrte den cubanske diktatoren Fulgencio Batista .

Batista ble styrtet i januar 1959 . Samme året  ble Guevara utnevnt til «en cubaner av fødsel» av den nye regjeringen med Fidel Castro i spissen. Hvor statsborgerskap også var med i avtalen.

Che Guevara ble raskt en av de øverste lederne, en comandante, respektert for sitt mot og fryktet for sin brutalitet.

Che Guevare

Han var ansvarlig for henrettelsen av mange mennesker som ble funnet skyldig som torturister, spioner, desertører , homofile eller for å lekke informasjon om til Batistas tropper.

Guevara ble omtrent samtidig utnevnt til direktør for fengselet «La Cabaña-fortet», og gjennom seks måneders tjeneste (2. januar til 12. juni 1959) overvar han rettssaker og henrettelser av toppledere i det tidligere Batista-regimet, medlemmer av det hemmelige politiet BRAC (Buró de Represión de Actividades Comunistas – «Byrået for undertrykkelse av kommunistisk aktivitet»), torturister og militante politiske motstandere

Til tross for at han  var fryktet og brutal blir  han dyrket av mange. . Hans brutalitet er vel dokumentert . Likevel velger mange å bruke Che Guevara som et ikon for å uttrykke egne politiske standpunkter. Særlig på slutten av 60-tallet ble han et forbilde for revolusjon og sosialistiske idealer hos ungdom i vestlige land og i Midtøsten. Bildet som fotografen Alberto Korda tok av Che Guevara i mars 1960, ble raskt et av århundrets mest berømte bilder, og ble forenkelt og reprodusert på en lang rekke produkter som T-skjorter, postere, kaffekrus, m.v. .

Hva blir det neste ? Hitler ryggsekk, Pol Pot kjøkkenutstyr eller Pinochet strømpebukser?

Che Guevara bildet er på  alt fra antiglobaliseringsbevegelsen til reklameindustrien, og det har blitt nesten umulig å skille mannen fra myten.

Frister en kopp te fra en Che Guevara mugge?

I The New York Times arkiver fra 2007 www.nytimes.com

sier Che Guvaras datter at familen prøver å stanse bruken av det berømte bilde av Che Guevara.” Ikke for pengenes skyld men for å stanse misbruket av bildet i forretnings øyemed

Det er  diverse websider www.cheguevara.comwww.che-lives.com osv.

Et  eksempel er den ustanselige reproduksjonen av Che Guevara. Hans brutalitet er vel dokumentert . Likevel velger mange å bruke Che som et ikon for å uttrykke egne politiske standpunkter. Er det et tegn på at man har hatt et reelt oppgjør med historien?

Che Guevare sportssko

Alberto Granado Cheguvaras venn 86 år gammel lever fremdeles på Cuba. Da filmen Motorsykkel Dagbøkene hadde premiere ble han invitert til Berlin på premieren av filmen. I den sammenheng fikk han snakke med tysk ungdom. Albert Granado  sier ”Ikke et spørsmål dreide seg om politikk og hva de stod for. Mest spørsmål om damer og festing

Kilder:

Wikiapedia,The New York Times ,IMDb,Bård Larsen ”Idealistene”

Che Guevara tegneserie er det siste nye.Nå får svermerne for Che Guevara ennå mer

  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar